hhhhh

Kermiskrant Voorjaarskermis Helmond '17

Frans-Stienen

Frans Stienen, Wethouder Cultuur en stadsmarketing

Voorwoord

Wethouder Frans Stienen: Helmond is een echte kermisstad

•••

Als de dagen lengen, het weer langzaam maar zeker beter wordt en mensen snakken om lekker even naar buiten te kunnen gaan, is het tijd voor de Helmondse Voorjaarskermis.

Helmond is van oudsher een echte “Kermisstad”. Wij Helmonders hebben iets met het zwieren en zwaaien, de kleurrijke zaken, de oliebollen, kaneelstokken en andere lekkernijen, die je normaal gesproken alleen op de kermis koopt. De Voorjaarskermis van dit jaar biedt 11 dagen lang een grote diversiteit van attracties en eetgelegenheden met betaalbare prijzen. Er is veel aandacht besteed aan een goede verdeling van vermaak- en kinderzaken over het gehele kermisterrein. Op deze manier is de kermis beter ‘in evenwicht’ en is het voor de bezoekers aantrekkelijk om over de kermis te flaneren. Verder is er een goede samenwerking met de horeca en de winkeliers in het centrum. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om het publiek massaal naar het centrum van Helmond te trekken tijdens de Voorjaarskermis 2017.

Nu maar hopen op goed weer!

Met vriendelijke groet,
Frans Stienen,
Wethouder Cultuur en Stadsmarketing

kermishelmond.nl-orange

Kortingsbonnen

SELECTEER ZELF JE KORTINGEN

•••

Kortingsbonnen

Download kortingsbonnen overzicht

Voordelig kermisvieren, wie wil dat nou niet? In deze digitale kermiskrant bepaal je zelf welke kortingsbonnen je uitprint en kan je vervolgens met je eigen bonnenoverzicht genieten van alle fantastische kermisattracties.

Verdeeld over deze pagina, tussen alle interviews en overige informatie door, vind je tal van kortingsbonnen voor vrijwel alle attracties die op de voorjaarskermis te vinden zijn. Onder iedere bon kan je selecteren of je deze één of maximaal vijf keer wilt uitprinten. Heb je bij al jouw favoriete bonnen aangegeven hoe vaak je ze wilt printen? Dan kan je rechtsonder in het scherm de afdrukopdracht starten. Er verschijnt een PDF overzicht van al jouw geselecteerde kortingsbonnen die je vervolgens kan opslaan en/of uitprinten om mee te nemen naar de kermis.

Kom je er niet uit of geeft het printsysteem op jouw pc problemen? Mail ons dan op info@onlinekermiskrant.nl en we helpen je graag verder. Wil je gewoon snel en makkelijk alle kortingsbonnen downloaden? Download dan hieronder direct een compleet overzicht:

DOWNLOAD OVERZICHT
KORTINGSBONNEN

voorjaarskermis vol spektakel

De Helmondse voorjaarskermis is nog altijd te vinden in de binnenstad en mag gerekend worden tot een van de grootste voorjaarskermissen van ons land. Door de jaren heen hebben er al vele bijzondere attracties gestaan. Dit jaar zal dat niet anders zijn. Alles is op alles gezet om van de kermis weer dat uitnodigende feest van lichtjes, geluiden en geuren te maken. Het feest waar gewonnen kan worden, waar je spanning en sensatie kunt vinden als je dat zoekt maar ook dat feest waar je heerlijk kan smullen van de vele lekkernijen die er te krijgen zijn.

Gezellig er op uit, samen met vrienden, ze er te ontmoeten of er misschien wel nieuwe vrienden maken. De kermis is het feest waar iedereen naar uit kijkt. En dat zal ook bij deze editie volkomen terecht zijn want ook dit voorjaar zal een indrukwekkend aanbod aan attracties naar Helmond afreizen. Het is geworden tot een traditie die Helmond graag in ere wil houden.

En om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen, voor de liefhebber van spanning en sensatie is er de Booster Maxxx. Om een mast van enorme omvang draait een gigantische arm. Dat gebeurd eerst nog langzaam maar al draaiende gaat het steeds sneller. Uiteindelijk wordt met een snelheid richting de 100 km/u een kracht van 4G om de eigen as gedraaid. Om het nog gekker te maken draait ook de gondel waarin waarin de passagiers zitten om haar eigen as heen. Als u zich dan ook bedenkt dat tot een hoogte van zo’n 60 m. gekomen wordt kunt u zich vast voorstellen dat een rit én het uitzicht in deze attractie onvergetelijk zullen zijn.

Hoeft het allemaal niet zo hoog maar u houdt wel van spanning, dan moet u beslist een bezoek brengen aan het totaal vernieuwde spookhuis Haunted Castle. Door een unieke combinatie van meerdere belevingsvormen in één attractie, begint het avontuur al voordat u het kasteel werkelijk betreed. In dit griezelhuis maken geesten, spoken en demonen de dienst uit. Aan hun grillen overgeleverd zal het angstzweet u op de rug staan. Haunted Castle is het spookhuis waar griezelen pas écht eng is en waar u zelf aan de slag moet in een zoektocht naar de veilige uitgang. Maar gemakkelijk, dat zal het u niet gemaakt worden. U bent gewaarschuwd…!

Nog meer avontuur in Funhouse Fire Department. Een kolossaal avonturenhuis dat meerdere verdiepingen hoog is. Het parcours dat moet worden afgelegd in de zoektocht naar de uitgang zit boordevol te overwinnen obstakels. Wiebelbruggen, trappen, lopende banden, kleurige stootkussens, een glijbaan, allerlei ronddraaiende vloerdelen, je kan het zo gek niet verzinnen of het is er in te vinden. De naam van de attractie eer aandoend is er zelfs een heuse brandweerauto in verwerkt. De frequent loeiende sirene maakt het allemaal nog echter. Fire Department is een ware sensatie en een absolute must voor de doorgewinterde avonturier. Een attractie waar actief aan moet worden deelgenomen en daardoor een hoog vermakelijkheidsgehalte in zich heeft. Een attractie ook die uitermate geschikt is voor het hele gezin. Jong en oud kunnen zich hier in het avontuur storten dat steeds weer op hen wacht.

Prachtig afgewerkt, adembenemend verlicht en voorzien van vele kleurige afbeeldingen is dit Funhouse alleen al voor het oog een feest om te zien. Het avontuur binnen meemaken zal dat feestgevoel alleen nog maar verhogen. Bent u die doorzetter die niet zo maar opgeeft, dan is het Fire department op deze voorjaarskermis voor u misschien wel de meest ultieme uitdaging die er aangegaan kan worden.

Wel hoog, maar niet te hoog en toch die heerlijke adrenalinekick oplopen, dan is een ritje in de Rock It precies wat je zoekt. Plaatsgenomen in een van de zitjes die aan een “slingerarm” zijn bevestigd wordt aanvankelijk heen en weer geschommeld. Zodra de motoren verder open gaan wordt de arm met snelheid omhoog gezwiept om vervolgens recht over de kop te gaan.

Dat ook hier de zitjes om hun eigen as kunnen wentelen maakt het allemaal nog heftiger. Je maag moet beslist tegen een stootje kunnen om te genieten van de maximale belevingskick die je hier kunt opdoen.

 

Uiteraard zijn ook veel vertrouwde gezichten weer present. Zo zal de Breakdance weer haar adembenemend snelle rondjes draaien en kan er in de Autoscooter ouderwets genoten worden van heerlijke botspartijen. Niks geen verkeersregels, niemand heeft voorrang, hier mag puur gereden worden om “brokken te maken”. De Turbo Polyp draait natuurlijk ook haar rondjes.

Heerlijk op en neer dansend voor een kriebel in de onderbuik om op het einde van de rit nog even op volle snelheid rond te tollen.

Ook de X-Factory maakt onderdeel uit van het overweldigende aanbod. We hebben het dan over de bank vol zitjes die met diverse snelheden van boven naar beneden zoeft. Zodra de snelheid afneemt spuit water uit de vloer omhoog. Steeds dichter bij komt het. Net wel of net niet nat worden, het is elke keer weer spannend.

Ouderwetse pret kan beleefd worden bij de rupsbaan want ook deze attractie heeft de weg naar Helmond weer weten te vinden. Over bergen en dalen gaat het, steeds iets sneller. Plots klinkt de sirene en gaat de grote kap over de gondeltjes heen. Voor even wordt de weg in het duister vervolgt.

Ook voor de allerkleinsten is er ruime keuze. Heerlijk springen bij de Trampoline, waar naast pret maken ook aan de conditie wordt gewerkt. Of rondtoeren bij de Mini-Cars in een van de stoere wagentjes, naar omlaag glijden vanaf hoogte op de Mega Slide Glijbaan, op een paard of in een auto in de draaimolen of je eerste vliegles nemen in een van de vliegtuigjes van de Babyflug.

SuikerspinNatuurlijk staan er ook dit jaar weer vele spelzaken waar prachtige prijzen zijn te winnen en kan er genoten worden van die typische kermislekkernij-en. Suikernootjes, oliebollen, een gekleurde suiker-spin of een heerlijke kaneelstok, het is er allemaal.

De kermis in Helmond belooft ook dit jaar weer een groot feest te worden. De exploitanten heten u van harte welkom.

Openingstijden

Helaas, de kermis is alweer voorbij!

Vrijdag 7 april 2017
van 16.00 tot 24.00 uur

Zaterdag 8 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Zondag 9 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Maandag 10 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Dinsdag 11 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Woensdag 12 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Donderdag 13 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Vrijdag 14 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Zaterdag 15 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Zondag 16 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Maandag 17 april 2017
van 13.00 tot 24.00 uur

Kermis Helmond op Facebook

Toekomstvisies,
2 generaties exploitanten
geven hun mening


Als vanzelfsprekend strijkt er twee keer per jaar een kermis neer in het centrum van Helmond. Kermisminded als de stad en haar inwoners zijn is dat de gewoonste zaak van de wereld. Voor u misschien moeilijk te geloven, toch is dat lang niet overal zo. Daar komt bij dat de tijden zo aan het veranderen zijn, dat er bij de herinrichting van een plein, weg of groter deel van een binnenstad maar wat vaak niet of onvoldoende rekening wordt gehouden met de plaatsing van de jaarlijkse kermis.

Maykel-de-Voer-LQIn gesprek met Maykel de Voer, een jonge kermisondernemer, gaan we dieper in op de ‘huidige stand van zaken’ en zijn toekomstverwachting voor het Nederlands kermisbedrijf.

Maykel is 31 jaar jong en staat twee maal per jaar in Helmond met zijn Breakdance ‘Future Dance‘. “Zakelijk bezien is kermis ondernemen allemaal een veel moeilijker verhaal geworden“, zegt Maykel. “We hebben in de voorbije twee decennia te maken gekregen met een explosieve toename van de kosten. Bestonden deze vroeger uit de pacht en de stroomkosten, vandaag de dag komen daar de kosten bij voor de reclame, bewaking, het woonwagenterrein, servicekosten en meer“. Ook het draagvlak onder de bevolking is aan slijtage onderhevig.

Breakdance Boesveld

Breakdance ‘Future Dance‘.

De samenleving ging er vroeger makkelijker mee om. Inspelend op heel veel regelgeving voor alles en iedereen lijkt de tolerantie bij de mensen daarmee afgenomen. Men heeft veel sneller ergens “last” van of verwacht dat te hebben en gaat vanuit deze aanname maar vast klagen. “Dat maakt het allemaal niet makkelijker en sympathieker“, aldus Maykel.

Als vanzelfsprekend is hij een voorstander van het rekening houden met elkaar. Maar, daar moet wel balans in zitten immers, samen moet je er steeds het mooiste van maken. Een toename van de regelgeving vindt hij eigenlijk geen probleem, zolang met het hanteren ervan maar wel wordt ingespeeld op de situatie ter plekke. Flexibiliteit is daarbij gewenst want niet elke situatie is dezelfde.

Kermis aan de rand van de stad

Als we Maykel vragen hoe hij denk dat er over 25 jaar wordt kermis gevierd, volgt een diepe zucht. “Die vraag is niet gemakkelijk“, zegt hij. “Sommige van mijn collega’s zijn somber en vrezen zelfs voor de toekomst van de kermis. Ikzelf zie dat niet gebeuren. Wel verwacht ik dat een kermis vaker aan de rand van- en zelfs buiten de stad wordt beleefd.” Een reeks kermissen bij onze oosterburen wordt nu al zo ingevuld, en als voorbeeld aangedragen. “Er zullen dan wel beduidend meer horeca en consumptieve zaken in het aanbod worden opgenomen. Mensen komen er dan heen om voor langere tijd vermaakt te worden. Ook de faciliteiten om bezoekers te ontvangen zullen dan verder geoptimaliseerd moeten zijn. Goed openbaar vervoer en goede parkeervoorzieningen op korte afstand van het evenemententerrein. Het gezin moet welkom zijn en er zich ook echt welkom voelen.

Mijn voorkeur blijft echter uitgaan naar een kermis in de stad zelf, zoals in Helmond. In het centrum, bij winkels en omringd door woonwijken. Maar ook hier zal, waar mogelijk, een intensivering moeten plaatsvinden in de samenwerking tussen de gevestigde ondernemers en bewoners. Kermis moet toch op de eerste plaats een feest voor iedereen zijn.

Jan-Sipkema-LQEen mening die van harte wordt gedeeld door Jan Sipkema. Zelf is hij enkele jaren geleden gestopt met ‘reizen’, maar Jan heeft zijn leven lang doorgebracht op de kermis. Ondertussen 72 jaar is hij voor velen van u een bekende. Immers, met zijn grijpkranen stond hij de nodige jaren op de Helmondse kermis. Ook al is hij nu gestopt, de kermis loslaten is toch weer een heel ander verhaal. Nog altijd voelt hij zich bijzonder betrokken bij het wel en wee van het kermisbedrijf. Niet zo gek, als je bedenkt dat vele familieleden, waaronder zijn eigen dochter, er nog altijd de kost moeten verdienen.

Ook Jan heeft het kermisbedrijf danig zien veranderen. Niet alleen kennen de spektakelzaken van nu geen vergelijk met de topzaken van weleer, nee, ook het hele systeem is veranderd. Een proces dat nog altijd gaande is en Jan de wenkbrauwen doet fronsen. Anders dan zijn jongere collega is Jan weinig optimistisch. “Het wordt er allemaal niet fraaier op“, zegt hij dan. “De kosten zijn echt een groot probleem. De exploitanten kunnen niet anders dan deze doorberekenen in de ritprijs. De klant daarentegen wil graag zo weinig mogelijk betalen voor een kaartje en veel organiserende partijen dragen de betaalbaarheid van hun kermis graag breed uit maar gaan tegelijk ook voor de hoogste pachtsom bieder. De exploitant is in zo’n situatie zo ongeveer per definitie de verliezer.

Hoe de kermis er over 25 jaar uitziet?“, herhaalt Jan de gestelde vraag. Hij kijkt bedrukt en verraad daarmee ook minder rooskleurig naar de toekomst te kijken als Maykel de Voer. “Het lijkt wel of de wereld steeds sneller aan het veranderen is“, zegt Jan dan. “Als je denkt dat je zaak op orde is worden weer nieuwe regels bedacht. Begrijp me niet verkeerd hoor. Veiligheid is een serieuze zaak en verdient de hoogste prioriteit maar, we lijken er een beetje in door te slaan. Ook de lijst met regels op een kermisterrein zie je jaarlijks groeien. Of dat een goede basis legt voor de toekomst van de kermis, ik vraag het me af. De tijd zal het ons leren. Maar u mag van mij aannemen dat ik het van harte hoop. Of ze nu beleefd zal worden op het plein in een binnenstad, of op een nieuw soort van evenemententerrein welke mijn jongere collega voor mogelijk houdt, ik denk dat er ook dan gewoon kermis zal zijn. Mensen zullen altijd de behoefte hebben om vermaakt te worden en waar kun je dat beter dan op een kermis. Daar waar het hele gezin naar hartenlust plezier kan maken, haar geluk kan beproeven bij een grote diversiteit aan spelletjes en zich tegoed kan doen aan die typische kermislekkernijen, die je ook echt alleen daar vind.

De mondhoeken trekken omhoog en een glimlach wordt enigszins ingehouden als Jan het gesprek eindigt met de zin dat er toch niets mooiers is dan de kermis. “Dat mag nooit verloren gaan“.

Air Race Bungee

Air Race Bungee

nieuwe attracties op de helmondse kermissen

2017 belooft wederom een mooi kermisjaar te worden in Helmond met spectaculaire attracties en veel vermaak. De voorjaarskermis wordt nu 11 dagen gehouden (van 7 tot en met 17 april) en de zomerkermis van 6 tot en met 12 juli.

BG-foto-Sound-Machine

Sound Machine

De kermissen worden opgesteld op de Markt, Ameideplein, de Watermolenwal, Speelhuisplein, Havenpark en langs de Havenweg. Op de voorjaarskermis staan zo’n 50 attracties. Op de zomerkermis zijn er dat 60. Er komen enkele spectaculaire attracties op de zomerkermis zoals de Experience en de Sound Machine, die uniek zijn in hun soort. De draaiende effecten leveren beslist een zeer speciale ervaring op. Ook de Air Race Bungee, Muziek Express, Jumper, Rue de Paris (glazendoolhof), Das Omen (Spookhuis), Jumbo (leuk voor de kinderen en de ouders) zullen op de zomerkermis een echte blikvanger zijn en voor het nodige spektakel zorgen. De Soundmachine is een ronddraaiende stalen arm die met 4 roterende gondels de lucht in slingert. Stuk voor stuk attracties waar een echte kermisliefhebber toch een keer in moet zijn geweest!

Fire-department-Ordelman

Fire Department

Verder zullen de attracties de Rups, Tsunami, Rock It, Fire Departement en Haunted Castle te zien zijn. Dit bijzonder mooie funhouse en griezelhuis komen nu naar de Helmondse voorjaarskermis. Al met al zorgen de vele attracties, vermaak- en verkoopzaken ervoor dat jong en oud zich op een betaalbare manier kunnen amuseren. De kinderzaken kosten in Helmond € 1,50 (10 ritten voor € 10,-) andere attracties € 2,- met uitzondering van de Booster Maxxx, Air Race Bungee, Soundmachine en de Super Mouse.

•••••••••••••••••••••••••••••

Terugblik zomerkermis Helmond 2016

Haunted Castle
een absolute griezelsensatie

Kermisvieren is pret maken, prijzen winnen en snoepen van al het lekkers dat er te krijgen is. Maar, ook een “gezond portie griezelen” hoort bij het echte kermisgevoel. Op de Helmondse voorjaarskermis kunnen liefhebbers van het koude angstzweet dit jaar hun hart ophalen. Spookhuis Haunted Castle is er de garantie voor en is dé griezelsensatie van het jaar.

Hans-Lutjens-met-Zoon-Hans-Jr..

Hans Lutjens met zoon Hans jr.

De attractie wordt geëxploiteerd door de nu 31 jarige Hans Lutjens. Als telg uit een echte kermisfamilie is hij de vierde generatie kermisexploitant. De vijfde generatie, zoontje Hans Jr., zit bij hem op schoot als wij ons melden bij de kassa. Daar worden we ook begroet door dochter Jennifer en zijn vrouw Esmeralda.

In het gesprek dat volgt vertelt Hans ons dat hij al vele jaren kermissen bezoekt met de Spider. Een kleurige polyp die op kermissen door heel het land is te vinden. Door de jaren heen kwamen daar nog een aantal zaken bij. Met waterballen was hij de eerste in de Benelux. Ook met het ringgooien was Hans zeer succesvol.

Het is al weer een aantal jaren geleden als hij mijmert over een volgende uitdaging. Al vaker was het door zijn gedachten gegaan, een eigen spookhuis, dat leek hem wel wat. De eerste concrete plannen werden gesmeed in 2012. De plannen eenmaal uitgewerkt werd aan de vooravond van de winter van 2013/14 daadwerkelijk tot de aanschaf van deze bijzondere attractie overgegaan.

Een grote renovatie volgt waarna het spookhuis, omgedoopt tot ‘Haunted Castle‘, haar eerste kermis beleeft aan de Schiehaven in Rotterdam. Het is dan voorjaar 2014. Het spookhuis heeft dan verhoogde torens gekregen, maar ook draaibare gondels, alsmede een reeks nieuwe schrikeffecten.

Gedurende dat seizoen worden een reeks Nederlandse kermissen bezocht en wordt hard nagedacht op welke wijze het spookhuis zich nog meer van andere exemplaren kan onderscheiden. Hans is nu eenmaal niet zo heel snel tevreden en als het maar even beter kan, dan zal hij daar voor gaan. Een en ander leidt tot het unieke idee het spookhuis te voorzien van meerdere vormen van attractie-beleving. Opnieuw wordt met man en macht gewerkt om alle uitbreidingen tijdig gerealiseerd te krijgen en daarmee wordt een uniek spookhuis geboren.

Kermissen in eigen land een moeilijk verhaal

Was het Haunted Castle al in haar eerste seizoen een groot succes op de kermissen (het publiek vond het geweldig), toch is de exploi-tatie van een grote zaak als Haunted Castle in ons land nog een hele opgave. De kermissen zijn doorgaans van betrekkelijk korte duur. Hierdoor moet vaak op- en afgebouwd worden. De kosten zijn daardoor bijzonder hoog. Vele transporten moeten wekelijks overgereden worden en ook de pachtsommen liegen er niet om.

Het is er de reden van dat de attractie in de seizoenen 2015 en 2016 dikwijls in Duitsland was te vinden. Daar immers gaat dat er allemaal heel an-ders aan toe en is het (pacht)sy-steem veel sympathieker.

Toch wil Hans de Kermis van Helmond graag nog eens aandoen. Hij is er van overtuigd dat het publiek zal genieten van zijn bijzondere zaak en, zoals hij zelf zegt: “Helmond is een mooie stad, ik kom er graag. De mensen zijn bijzonder ‘kermisminded‘. Ik weet zeker dat ze een bezoek aan het Haunted Castle niet kunnen weerstaan. Sterker nog, een bezoek aan dit griezelkasteel zullen zij hun leven niet vergeten“.

Unieke beleving 

De beleving vangt al aan voordat het spookhuis werkelijk wordt betreden als een parcours door een duister en mysterieus kerkhof moet worden afgelegd. Krakende deuren en piepende scharnieren, brrr, dat klinkt dreigend en is het bewijs dat het avontuur is aangevangen. Het kerkhof voert naar de “Horror Chamber” (een simulatie ruimte). Hierin is plaats voor ongeveer 30 personen. Eenmaal betreden sluiten de deuren zich en is er geen weg meer terug. Plots klinkt een duistere stem.

Deze vertelt de bezoekers over al dat wat ze te wachten staat. Dan breekt er paniek uit. Het plafond en de wanden komen in beweging en dreigen de bezoekers te pletten. Gelukkig, de “nooduitgang” gaat nog net op tijd open, waardoor toch nog weggevlucht kan worden. De weg leidt naar een volgend stukje kerkhof. Aan het einde daarvan wordt het Haunted Castle betreden. Daar wordt in gondeltjes plaatsgenomen om de wereld van geesten en demonen te betreden.

Het gevaar ligt er altijd op de loer en is de garantie voor menig angstzweetmoment. Huiveringwekkende verschijningen maken dat griezelen in Haunted Castle ook echt eng is. Maar, zodra de wagentjes hun parcours eindigen, wordt een volgende beleving aangevangen als een waterpartij opdoemt waarin een parcours

met een reeks obstakels moet worden getrotseerd.

Maximaal huiveren

Het Haunted Castle heeft alles in zich om u de stuipen op het lijf te jagen, want de nieuwste griezels en gedrochten zijn geboekt en wachten op u, maar…… wanneer en waar…??!!

Met de toevoeging van levende schrikeffecten wordt een bezoek aan dit spookslot nog angstaanjagender“, aldus Hans. We kijken hem vragend aan maar, hij laat verder niets los. “Wie van griezelen houdt is hier gewaarschuwd“, zegt hij. Haunted Castle laat haar bezoekers maximaal huiveren. Als dat geen waar voor je geld is….!!

Haunted Castle is slechts op enkele kermissen in ons land te zien dit jaar. Grijp daarom je kans en verzeker

jezelf van klamme handen en koud angstzweet tijdens een ontdekkings-reis door het land waar griezels, spoken en andere gedrochten de dienst uit-maken.

kermishelmond.nl-orange

IMG_7307

VRIJDAG 7 APRIL - VANAF 16.00 UUR

OFFICIËLE OPENING

Door wethouder F. Stienen bij de attractie Tsunami op de Markt.


Theater
Flappelientje
Vanaf 16.00 u.

schminken

ZATERDAG 8 APRIL

Gezellig kermisvieren vanaf 13.00 uur!

GRATIS SCHMINKEN

ZATERDAGMARKT

Centrum / Vanaf 8.30 uur

Schmink-schminken

WOENSDAG 12 APRIL

Gezellig kermisvieren vanaf 13.00 uur!

GRATIS SCHMINKEN

Slide thumbnail

VRIJDAG 14 APRIL

CLOWN DESALLES | vanaf 19.00 uur

Slide thumbnail

VRIJDAG 14 APRIL VANAF 22.00 UUR

VUURWERKSHOW!

Slide thumbnail

ZATERDAG 15 APRIL

Gezellig kermis vieren vanaf 13.00 uur!

ZATERDAGMARKT | Vanaf 8.30 uur | Centrum


Muziek van de
Mierlo Tonnekes!
Vanaf 14.00 uur

Slide thumbnail

7 T/M 17 APRIL 2017

Dagelijks geopend van 13.00 tot 24.00 uur (vr. 7 april vanaf 16.00 uur)

 

DE RIJDENDE SCHOOL

Voor alle kinderen in Nederland geldt de leerplicht. Ook voor kinderen wiens ouders een reizend bestaan hebben is dit het geval. Logisch zult u zeggen doch de vanzelfsprekendheid waarmee u uw kind(eren) dagelijks naar een school in de redelijke nabijheid van uw huis stuurt of hebt gestuurd is voor vele kermisexploitanten zo vanzelfsprekend nog niet.

logosrswit.fw

Men is steeds weer onderweg van een stad naar een dorp om daar relatief kortstondig te verblijven, op te bouwen, de zaak te exploiteren om vervolgens weer af te breken en naar een volgende plaats te vertrekken. Een aantal doen dit wel een twintigtal of meer keren per kermisseizoen. Sommige exploitanten opereren ook op verschillende kermisterreinen tegelijk omdat ze met meerdere attracties reizen. Het bestaan is hectisch en men moet zeer flexibel omgaan met de tijd en mogelijkheden die men heeft.

De kermiskinderen groeien op in deze wereld en raken hiermee vertrouwd. Voor wat betreft de invulling van de leerplicht wordt ingespeeld op de flexibiliteit en zelfstandigheid waarover kermiskinderen al van jongs af aan beschikken.

Stichting Rijdende School, welke in 1952 werd opgericht, heeft zich tot taak gesteld onderwijs te geven aan kinderen van ouders met een reizend bestaan en is hiermee voor kermisexploitanten en hun kinderen een uitkomst. Mobiele klaslokalen reizen mee met de kermis en bieden zo de mogelijkheid van onderwijs voor deze kinderen. De schoolwagen krijgt een plaats ergens tussen de woonwagens van de ouders en is zodoende voor elk leerplichtig kind bereikbaar. Organisatorisch komt hier echter nogal het nodige bij kijken, waarbij goede communicatie van essentieel belang is om de juiste schoolwagens op de juiste plek te krijgen.

 

Na het verpachten van de kermissen gedurende de herfst- en winterperiode hebben de meeste kermisexploitanten een kermisroute voor het aankomende kermis-seizoen kunnen vergaren. Deze route moet vervolgens worden kortgesloten met Stichting Rijdende School. Daar is men bekend met de gezinssamenstelling waarbij in het bijzonder het aantal kinderen en de groep (niveau) waarin de kinderen onderwijs zullen gaan ontvangen van het allergrootst belang zijn. Zodoende ook kan men bij de Rijdende School bepalen met welk mobiel klaslokaal men waar heen moet. Soms is dat een klein busje waarin aan slechts een enkele leerling kan worden onderwezen. Soms ook wordt een tussenmaat klaslokaal ingezet en kan aan een iets groter aantal leerlingen les worden gegeven. Is echter sprake van een grotere kermis en dus een groter aantal schoolgaande kinderen dan wordt de grote schoolwagen ingezet. Indien er sprake is van een omvangrijke kermis kan het zijn dat zelfs meerdere grote klaslokalen worden ingezet om voor goed en juist onderwijs zorg te dragen.

In Helmond worden meestal 2 lokalen geplaatst terwijl er op Nederlands grootste kermis te Tilburg het dubbele of een nog groter aantal aan klaslokalen worden geplaatst. Want ook in de zomerperiode ontvangen de kermiskinderen onderwijs en is van een vakantieperiode voor hen geen
enkele sprake.

 

het-uitschuifgedeelte-van-de-schoolwagenOrganisatorisch dus een hele klus maar, als de communicatie goed verloopt kunnen de kermiskinderen gewoon onderwijs genieten. En dat kan soms zelfs in het buitenland, want soms staan Nederlandse exploitanten met hun attractie op een kermis buiten onze landsgrenzen. Zo is er dit voorjaar een schoolwagen afgereisd naar Praag om daar mobiel onderwijs te verzorgen aan de kinderen van exploitanten die daar jaarlijks op een grote voorjaarskermis staan.

leraren-begeleiden-de-leerlingenBij al het georganiseer wordt ook de nodige flexibiliteit van de leerkrachten verwacht. Een klaslokaal kan vele groepen herbergen en dus moet elke leerling op eigen niveau apart worden bijgestaan.

kijkje-in-de-grote-schoolwagenOok bij de Rijdende School worden de technologische ontwikkelingen op de voet gevolgd en kunnen leer-lingen meer en meer hun huiswerk digitaal inleveren. Een groot voordeel, zeker wanneer een kind enkele dagen van een schoollokaal is verstoken tijdens de periode waarin men van het ene naar het andere terrein reist.

Verpachting-foto-3Diverse winacties!

In de aanloop naar en tijdens de voorjaarskermis in Helmond worden er verschillende acties en wedstrijden gehouden. Daarbij zijn mooie prijzen te winnen zoals een dag gratis kermis vieren!

Prijsvragen

In weekblad Traverse, of kijk op deweekkrant.nl/traverse, worden op woensdag 5 en woensdag 12 april aanstaande, prijsvragen gepubliceerd.

Verpachting-foto-1Fotowedstrijd

Ook dit jaar wordt er een fotowedstrijd gehouden. Foto’s gemaakt tijdens eerdere edities van de Helmondse Kermis kunnen worden gemaild naar: fotowedstrijd@helmondkermis.nl. Vermeld bij je inzending je telefoonnummer zodat de kermisorganisatie donderdag 6 april contact met je kan opnemen als jouw foto in de prijzen valt! Inzenden kan tot en met woensdag 5 april. De leukste foto’s worden beloond met mooie prijzen, zoals een dagje gratis kermis vieren! De prijzen worden uitgereikt tijdens de officiële opening van de kermis op vrijdag 7 april om 16.00 uur.

Golden-TicketGolden Ticket

Wegens succes zal de Golden Ticket actie nu ook tijdens de voorjaarskermis worden gehouden! Elke dag wordt bij één attractie de Golden Ticket verstopt. Om dit ticket te kunnen vinden wordt vanaf 14.00 uur iedere 2 uur een aanwijzing via de nieuwe Facebookpagina gegeven. Deze aanwijzing heeft betrekking op de desbetreffende attractie. Er worden maximaal drie aanwijzingen per dag gegeven. De persoon die de Golden Ticket vindt krijgt als prijs een dagje gratis kermis vieren!

•••••••••••••••••••••••••••••

Kermis Helmond op Twitter

Al meer dan een
Millennium lang kermis

De naam voor het nog altijd springlevende volksfeest “Kermis” komt, volgens de meest overtuigende visie die er over bestaat, voort uit dat wat ooit het kerkelijk inwijdingsfeest was. We moeten zo’n 1000 jaar terug in de tijd als over heel Europa duizenden nieuwe kerken, kapellen, kloosters, “gasthuizen” e.d. worden gebouwd. Deze werden allen ingewijd met een plechtige viering welke de naam “kerkemis” meekreeg. Aan deze kerkemis werd continuïteit gegeven door haar elk jaar op de inwijdingsdag als herdenking opnieuw te beleven..

Toch is er ook een andere visie. De kermis zou een afgeleide zijn van de jaarmarkt en de handel. Jaarmarkt en Kermis waren in onze streken eeuwenlang identieke begrippen, er werd hetzelfde mee bedoeld. De gelovigen mochten op die dag niet werken en moesten naar de kerk om mis te vieren. Zo kwam er op die dag heel veel volk op de been om de mis bij te wonen. De handel is daar waar veel mensen bij elkaar komen. De menigte trok speelmannen en kooplieden aan die hun waren aan de man probeerden te brengen. Al gauw kregen ze gezelschap van muzikanten, jongleurs, acrobaten, goochelaars, dierentemmers, vuurspuwers en andere artiesten die een graantje wilden meepikken van de vrijgevigheid van een feestelijk gestemde menigte.

De allereerste kermisvieringen

Allereerste kermisvieringen

Met het verstrijken van de tijd evolueerde ook kermis als volksfeest. Het naar de mis gaan en het handel drijven werden stilaan bijzaak. De kermis ontwikkelde zich tot een heus jaarlijks terugkerend feest.

Aan het eind van de 11e eeuw breekt voor West-Europa een periode aan van een sterke economisch groei en van sociale veranderingen. Steden schieten als paddenstoelen uit de grond en er vormt zich een nieuwe stand van burgers.

Op plaatsen langs de nieuwe handelswegen werken de oude en de nieuwe jaarmarkten in Frankrijk en Vlaanderen zich op tot grote jaarmarkten met veel bedrijvigheid.

Rond de 12e eeuw is zo’n 90% van de jaarmarkten in kerkelijke handen. Dit verandert snel wanneer er meer steden komen. De burger-koopman neemt het over van de kerken. De feestviering verwijdert zich van het kerkelijke gebeuren en zo ontstaat de kermis die op eigen kracht vooruit gaat.

Het theater nam op de kermis van de 17e en 18e eeuw een belangrijke plaats in. Het was toen de enige manier om als beroepstoneelspeler aan geld te komen. Daarom moest het beroepstoneel het hele jaar door rondreizen en stonden ze op kermissen. In deze gezelschappen zaten vaak mensen van buitengewoon postuur. Van lilliputter tot reus. Ook hadden ze vaak dieren bij zich, zoals vogels en apen, en waren er ook altijd muzikanten bij.

De ontwikkelingen staan echter niet stil. Langzaamaan doen heuse attracties hun intrede als in de 19e eeuw kermismolens, voortgetrokken door pony’s, paarden of ezels en soms ook door kinderen, hun intrede doen. Met de opkomst van stoommachines verschenen aan het eind van de 19e eeuw ook de eerste door stoom aangedreven kermisattracties. Dokters uit die tijd waarschuwden voor de gevaren van dergelijke molens en machines. Zij omschreven het reizen met een snelheid van 40 km per uur met de stoomtrein bijvoorbeeld als levensgevaarlijk voor het menselijk lichaam.

Rups

Rupsbaan

DE RUPS

Rond 1910 verschenen vervolgens de eerste elektrische kermisritjes. Het waren voornamelijk rondritten in Alpenscènes met bergen en nepriviertjes die erg “in” geraakten vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog, rond 1925 konden kermisgangers kennis maken met de “Rups“. Deze frivole attractie kwam overgewaaid uit Amerika. De Rups zou lange tijd een succesnummer op de kermis zijn. Het originele model van de Green Brothers verdween helaas rond 1980 voorgoed van de kermis.

CARROUSELS

Vroeger werden de beste architecten en kunstenaars ingehuurd om een nieuwe carrousel te maken. Deze moest de reeds bestaande attracties, en dan vooral dat wat ze presteerden, weer overtreffen. In de 19e eeuw waren de carrousels versiert met mooi houtsnijwerk in de mooiste kleuren. Ook werden er kralen, spiegels en fluweel in verwerkt waarbij de ombouw van de carrousels steeds groter en uitbundiger werd. Rond 1865 kwamen de eerste stoomcarrousels in Nederland, die in Engeland gebouwd werden. Tot dan toe waren de carrousels alleen nog maar een soort draaiorgels, maar met de komst van de stoomcarrousel werden het carrousels met daarin een ronddraaiend plateau waar paarden op pronkten die galopperende bewegingen maakten en waar men op kon zitten.

Draaimolens vonden als stoomcarrousels in de loop van de 19e eeuw via Engeland hun weg naar Nederland

Draaimolens vonden via Engeland hun weg naar NL

NIEUWE ATTRACTIES

In de 19e eeuw was er een fabriek in Engeland die niet alleen stoomcarrousels maakte, maar ook allerlei andere attracties bedacht. Nieuwe opties door technisch vernuft betekende een revolutie in de bewegingsmogelijkheden die tot dan nog vrij beperkt waren. De attracties die vervolgens het licht zagen konden een reeks nieuwe bewegingen maken als draaien, schudden, stampen, slingeren, zwaaien en zweven. Hieruit ontstonden bijvoorbeeld cakewalks, zweefmolens, reuzenschommels, rupsen, roetsjbanen en reuzenraderen.

KOP VAN JUT

Elke attractie heeft zo zijn eigen historie. Wat te denken van de attractie ‘Kop van Jut’. In 1875 bekende Hendrik Jacobus Jut dat hij de dader was van een in december 1872 gepleegde roofmoord op een dame en haar dienstmeid. Een kermisman kwam op het idee om een slagmachine te ontwerpen en deze te vernoemen naar Hendrik Jut en hij noemde zijn attractie dan ook de ‘Kop van Jut’. Het publiek kon op die manier zijn afschuw over de dader kwijt. Het verhaal gaat dat Hendrik Jut vaak met zijn hoofd tegen de muur van zijn cel beukte. Een gegeven waaraan de attractie haar hedendaagse naam te danken moet hebben.

Enterprise, het succesnummer in de 70er en 80er jaren

Enterprise

DRAAIMOLEN AAN DE BASIS VAN HEDENDAAGS VERMAAK

Aan de basis van het hedendaagse vermaak op de kermis heeft ontegenzeggelijk de draaimolen gestaan. Op haar principe berusten de meest moderne attracties van nu. Steeds grotere technische kennis en mogelijkheden gaf aan zaken als een Calypso, Swingmill of Hully Gully het levenslicht. De ontwikkelingen volgden elkaar echter in steeds rapper tempo op en daarmee de verschijning van steeds toonaangevender kermisvermaak. Een Polyp, Enterprise en Break-dance; het waren de grote successen van de 70er en 80er jaren.

Booster-Maxxx

Booster Maxxx

Mission Space

Daarna werd steeds meer de hoogte in gegaan om uiteindelijk te komen tot zaken als de Mission Space en de dit jaar in Helmond verschijnende Booster Maxxx dat, met een hoogte van zo’n 60 meter, met de hedendaagse techniek en mogelijk-heden valt onder de hoogst haalbare mogelijkheden zover.

Zolang het publiek naar de kermis zal komen zullen ontwikkelingen zich blijven voltrekken om tot de verbeelding van de bezoekers te spreken.

wegafsluitingWegafsluitingen

Van maandag 3 april 18.00 uur tot en met 18 april 18.00 uur zijn het einde van de Noord Koninginnewal, Ameidewal en gedeelte van Watermolenwal afgesloten voor het verkeer. De City parkeergarage is bereikbaar via de Toren-straat en Watermolenweg. Bewoners van de afgesloten wegen kunnen hun huis tijdens de kermisdagen beperkt met de auto bereiken voor het laden en lossen van bijvoorbeeld boodschappen.

parkeerlogoParkeren

Op parkeerterrein Ameidewal kan tijdens de kermis niet worden geparkeerd. Voor de gemeentelijke parkeergarages Doorneind, City en Boscotondo en de gemeentelijke fietsen-stallingen gelden de normale openingstijden. In alle parkeergarages en op de parkeerplaatsen gelden de normale tarieven en betaaltijden. Op zondag 16 en maandag 17 april (Pasen) is het straat parkeren gratis. Bij de ingangen van de gemeentelijke parkeergarages en fietsenstallingen vindt u een overzicht van de openingstijden.

marktMarkten

De woensdagmarkten van 5 en 12 april ver-huizen naar Noord Koninginnewal. De zaterdag-markten van 8 en 15 april worden verplaatst naar de Noord en Zuid Koninginnewal, en de Watermolenwal (vanaf het voormalig postkan-toor tot aan de Elzas parkeergarage). De bloemenkramen staan dan in de Kerkstraat. Op zaterdag 8 en 15 april is de Koninginnewal afgesloten vanaf de Kasteel – Traverse. Ook geldt daar dan een parkeerverbod van 03.00 tot 19.00 uur.

Terugblik voorjaarskermis Helmond 2016

Het hele jaar kermis op www.kermis.nu

Websites over kermissen zijn er volop. De liefhebbers ervan weten de meeste wel te vinden maar helaas beperkt de daar aangetroffen info zich meestal maar tot de kermis in één plaats en wordt vanuit persoonlijke voorkeur verslagen. Voor de echte kermisliefhebbers dus verre van compleet. De website kermis.nu heeft daar verandering in gebracht.

Kermisoverzicht Kermisdata Nederland 2017 Kermis.nu

Al acht jaar lang biedt de site, met jaarlijks zo’n 500.000 unieke bezoekers, kermisoverzichten zoals geen enkele andere kermissite dat doet. Door middel van Google Maps kaarten, zoek-functies en een enorme reeks aan kermisover-zichten kan iedere kermisliefhebber gemakkelijk de kermissen bij hem/haar in de buurt vinden. Bij binnenkomst op de website zijn alle actueel draaiende kermissen op een landkaart aangemerkt. Ook de binnenkort startende kermissen zijn hier al in opgenomen. Verder kent de site uitgebreide zoekfuncties en is een compleet jaaroverzicht van alle Nederlandse kermissen beschikbaar. Zonder twijfel uniek zijn de kermissen die door Google Maps op de satellietfoto’s van bovenaf te bekijken zijn. Meer dan 25 stuks kunnen zo via het jaaroverzicht van wel heel dichtbij bekeken worden.

Compleet en betrouwbaar

Door samenwerkingen met diverse partijen en het intensief en actief vergaren van kermisdata, zijn dit jaar de overzichten betrouwbaarder dan ooit. Zo goed als alle kermisdata zijn tijdens het verpachtingsseizoen rechtstreeks aangeleverd door de organiserende partijen of zijn afkomstig van de aan de betreffende kermis toebehorende website of social media kanalen. Met Kermis.nu is kermis dus altijd in de buurt!

•••••••••••••••••••••••••••••

kermishelmond.nl-orange

Kermiskranten archief:

 

Deze kermiskrant is ontwikkeld in opdracht van:

Gemeente Helmond


Logo-Gemeente-Helmond

 

Realisatie door:

Frank Veldkamp Fair Design
Groot Creatieve Media


Logo-Frank-Veldkamp-Fair-Design


Logo-Justin-Groot-Creatieve-Media

 

Meer info:

www.onlinekermiskrant.nl