hhh

Kermiskrant Zomerkermis Helmond 2015

Frans-Stienen

Frans Stienen, Wethouder Cultuur en stadsmarketing

Voorwoord

Helmondse zomerkermis hoogtepunt

•••

De Helmondse Zomerkermis belooft weer een waar spektakel te worden. Er staan zo’n 60 attracties op en rond de Markt, het Ameideplein, de Watermolenwal, het Speel- huisplein en een gedeelte van het Havenpark. En natuurlijk is er weer het traditionele grote vuurwerk op dinsdagavond. Net zoals bij de voorjaarskermis hebben we ook de verdeling bij de zomerkermis verder geoptimaliseerd, ook richting Watermolenwal en Havenpark.

Mensen die van hoogte, snelheid en draaien houden, komen zeker aan hun trekken tijdens de kermis. Zo is er de Tower, een 90 meter hoge toren. Ook de Inversion XXL brengt de echte durfal naar grote hoogte. Stuk voor stuk attracties waar een echte kermisliefhebber toch een keer in moet zijn geweest!

Verder ben ik benieuwd naar wat de testgezinnen van deze kermis vinden. Op maandag is er – op basis van hun ervaringen – de prijsuitreiking van de kermisprijzen én de publieksprijs 2015. Ook lijkt het dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn. Genoeg reden dus om met z’n allen naar de Helmond zomerkermis te komen.

Met vriendelijke groet,
Frans Stienen,
Wethouder Cultuur en stadsmarketing

Slider-Opening

Donderdag 9 juli 2015 16.00 uur

OFFICIËLE OPENING

Bij de attractie Booster Maxxx (naast de poffertjeskraam)

Donderdag 9 juli 2015 vanaf 16.00 uur

DORA/DIEGO/KERMISBEER

Meet & greet met deze kinderhelden!

Slider-Ruud-Feltkamp

Vrijdag 10 juli 2015 vanaf 20.00 uur

Slider-11-juli

ZATERDAG 11 JULI 2015

De kleintjes kunnen bij de schminkstand hun favoriete dier gratis op hun gezicht laten schilderen.

Zaterdagmarkt op de Koninginnewal vanaf 8.30 uur.

Streetparade met diverse acts van 16.00 tot 20.00 uur

Klik hier voor meer info over deze straatacts

Slider-Mierle-Tonnekes

Zondag 12 juli 2015 vanaf 14.00 uur

MIERLE TONNEKES

Met maar liefst 25 muzikanten brengen ze een dynamisch en toekomstbestendig repertoire van polka’s, evergreens, walsen, meezingers en andere oorstrelende nummers.

Klik hier voor meer info...

slider-straattheater-maandag

Maandag 13 juli 2015 van 17.00 tot 20.00 uur

Sky Dreams

Raddraaier op Pad

Flying Carpet

Robot met Skateboard

Victorian Rebelians

Streetparade

Klik hier voor meer info...

vuurwerk-small

Vuurwerkshow

Locatie: Havenpark

Dinsdag 14 juli 2015 vanaf 23.00 uur

slider-woe-15-juli

Woensdag 15 juli 2015

Schminkstand

De kleintjes kunnen bij de schminkstand hun favoriete dier gratis op hun gezicht laten schilderen.

Piratendag

Kom verkleed als piraat naar de kermis en ontvangt een leuke attentie! (vanaf 14.00 uur)

Piratenshow

Naast Paviljoen op de Markt. (van 14.00 tot 20.00 uur)

Prijsuitreiking kinderkermisloterij

Naast Paviljoen op de Markt. (vanaf 20.00 uur)

Woensdagmarkt

Locatie: Noord Koninginnewal t.h.v. de Aldi. (vanaf 8.30 uur)

Klik hier voor het complete activiteitenprogramma

Openingstijden

Helaas, de kermis is alweer voorbij!

Donderdag 9 juli 2015
van 16.00 tot 01.00 uur

Vrijdag 10 juli 2015
van 13.00 tot 01.00 uur

Zaterdag 11 juli 2015
van 12.00 tot 01.00 uur

Zondag 12 juli 2015
van 13.00 tot 01.00 uur

Maandag 13 juli 2015
van 13.00 tot 01.00 uur

Dinsdag 14 juli 2015
van 13.00 tot 01.00 uur

Woensdag 15 juli 2015
van 13.00 tot 01.00 uur

kermishelmond.nl-orange

Interview Dennis Smit

» Ghost Castle
Het spookhuis waar griezelen
pas echt eng is!

Dennis-Smit-LQ

Dennis Smit – Exploitant Ghost Castle

Als derde generatie kermisexploitant heeft hij het kermisbedrijf met de paplepel ingegoten gekregen. In gesprek met Dennis Smit, die met zijn Ghost Castle de kermis in Helmond “onveilig” maakt, worden we terloops ook bijgepraat over het kermisverleden van deze sympathieke ondernemer. Hij vertelt honderd uit en memoreert zichtbaar aangedaan aan zijn opa. Deze maakte ooit de stap naar het kermisbedrijf en verscheen met zaken als een reuzenrad, een kleine maat autoscooter en diverse spelzaken.

De vader van Dennis zet de bedrijfsvoering voort. Er wordt overgestapt op een auto- scooter van groter formaat, waarna ook met een twister en videohal kermissen werden bezocht. Laatstgenoemde zaak voor slechts enkele seizoenen.

ketting-ghost-castle

Ghost-Castle-DoodshoofdMet een Skeeball en een eendjesvistent wordt een andere weg ingeslagen. De aanschaf van een tweede exemplaar en een draaimolen, enkele jaren later, wordt onderstreept dat de nieuw ingeslagen weg bevalt.

Dennis heeft ondertussen veel ervaring opgedaan binnen het bedrijf van vader Ronald en is zelfstandig op reis gegaan met een van de eendjesviszaken die tevens als ballenfontein kan worden geëxploiteerd. Dan doet zich een kans voor die Dennis met beide handen aangrijpt. Al langer fantaserend over een volgende stap in de bedrijfsvoering wil hij graag weer terug naar het grootvermaak. Een spookhuis is te koop, een zaak waar hij altijd al wat mee heeft gehad. Klaarblijkelijk moest het zo zijn, Dennis wordt de nieuwe eigenaar. Samen met zijn partner, Sandy Albers, worden er vanaf 2011 een aantal Nederlandse kermissen bezocht. De bezoekers vinden zijn zaak geweldig maar Dennis is een perfectionist en vindt dat het nog beter kan.

Spookhuis Ghost Castle

In het seizoen van 2014 neemt hij het besluit om de zaak eens flink onder handen te nemen. Een klus die uiteindelijk in de afgelopen winter is geklaard.

Het vormgeven aan een voornemen valt uiteindelijk nog niet mee. Het internet wordt afgestruind en vele ideeën worden opgedaan. In zee met een ontwerper verstrijken maanden van noeste arbeid maar, dat resulteert dan ook wel in een verbluffend resultaat. Oude platen zijn verwijderd waarna op nieuw plaatwerk een compleet nieuw front wordt gedecoreerd. Daarnaast is ook de verlichting onder handen genomen. Ook binnen in het spookhuis is groot onderhoud gepleegd.

Komende winter zullen een aantal nieuwe schrikeffecten worden ondergebracht. Enkele spoken hebben reeds “een kamer geboekt”. Het publiek is onder de indruk van de metamorfose. Een ritje in deze attractie is dan ook de garantie op het uitbreken van het koude angstzweet. Ondanks zijn enorme omvang is het spookhuis in ongeveer 7,5 uur opgebouwd, duurt de afbouw slechts 4 uur en bestaat het uit 3 grote transporten.

Helmond staat al vanaf de eerste kermis op de verlanglijst. Dennis en Sandy zijn dan ook zeer verheugd om er dit jaar te mogen staan. Ze kijken uit naar uw bezoek en verzekeren u dat een ritje in het Ghost Castle de garantie is op een gezond portie griezelen. In het weekeinde wordt dat overigens nog wat verder opgeschroefd. Dan zullen live actors het af te leggen parcours nog onveiliger maken.

ketting-ghost-castle-2

Helmondse prijzenregen

in ere hersteld

•••

In het verleden was Helmond een van de weinige gemeentes die als ultieme beloning voor het in alle facetten optimaal uitbaten van een attractie enkele exploitanten op het “erepodium” zette en hen beloonde met een fraaie kermisprijs. Een beker, een oorkonde, soms zelfs beide. Winnaars werden gekozen in de beperkte reeks categorieën waaronder attracties zijn te verdelen. Maar, met het verliezen van haar superieure glans brak de Helmondse kermis helaas met deze zeer gewaardeerde traditie.

kermisprijzenOnder het mom van “dat wat goed is moet je koesteren” zal bij de zomerkermis van 2015 weer een vakkundige jury op pad gaan om te komen tot 4 prijswinnaars. U op uw beurt kunt ook invloed uitoefenen door hier uw stem uit te brengen op uw favoriete attractie. Deze zal mede bepalend zijn voor de uitreiking van de vijfde prijs; de Publieksprijs.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op maandagmorgen 13 juli. Tot aan die tijd kunt u uw stem uitbrengen om de exploitant te belonen die volgens u zijn attractie als beste exploiteert.

Helmond won ooit de Nederlandse kermisprijs

Wist u trouwens dat de gemeente Helmond door de Nederlandse Kermisbond ooit is uitgeroepen tot kermisstad van het jaar? Dat was in 2002. De gemeente heeft toen zelf een prijs in ontvangst mogen nemen voor de bijzonder goede wijze waarop de kermis in Helmond jaarlijks werd georganiseerd, gepromoot en begeleid.

Nederland kent twee officiële kermisprijzen, die worden uitgegeven door twee verschillende kermisbonden. De Nationale Bond voor Kermisbedrijfshouders (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond.

Zou het niet fantastisch zijn als, met alle inspanningen die momenteel gepleegd worden om de Helmondse kermis weer haar glans van vroeger te geven, Helmond zelf ook weer in de prijzen zou vallen?

Horeca op de Markt

versterkt kermis met
muzikaal programma

•••

In haar voornemen de Helmondse kermis naar een hoger niveau te tillen werden bij de afgelopen edities een reeks wijzigingen doorgevoerd. Daarbij werd tot aan heden gezocht naar veranderingen in het aanbod, de locatie en de opstelling. Als moeilijk met kermisinrichtingen in te vullen kop van de Markt werd dit voorjaar ook daar een wijziging doorgevoerd. Zo kwam een breakdance te staan op het deel dat daarvoor alleen met kinderzaken werd ingevuld. Dat was gelijk al een hele verbetering.

IMG_9752-LQ

 

Mijmerend over hoe het op dit gedeelte nog beter kan kwam het antwoord uit onverwachte hoek. Hoewel, misschien is het wel helemaal niet zo onverwacht maar is er tot aan heden een beetje overheen gekeken. Enkele horecazaken op deze locatie raken bekend met de wens om dit stukje kermisterrein nog levendiger te kunnen maken. En dan is een plan snel geboren.

Hugo Molleman runt al een reeks jaren “Il Borgo” dat “klein Middeleeuws stadje of groot middeleeuws dorp” betekend. Hij is in contact met Mark van Helmond die er recht tegenover “Rest-O-Ricus” runt. Een cafetaria dat door Ricus Swinkels aan de overzijde ooit begonnen is als frietzaak en een begrip is in Helmond. Ook met diens Buurman, Jan Bakens van “Lunchroon Zien“, een trendy en eigentijdse zaak waar zien en gezien worden naadloos in elkaar overgaan, wordt contact gemaakt om van gedachten te wisselen over hoe is in te spelen op de vraag om iets te kunnen betekenen voor dit stukje van de Markt gedurende de kermis.

De koppen worden bij elkaar gestoken en dan gaat het allemaal snel. In het verleden al meerdere buitenactiviteiten georganiseerd, wordt het plan om een muziekpodium te realiseren gedrieën goed bevonden en daarna verder uitgewerkt. Ze krijgen de vrijheid om het programma zelf in te vullen. Iets waar ze, met wat externe hulp, boven verwachting goed in slagen.

Het resultaat mag er daarom zijn. Gedurende de kermisperiode zal een podium opgebouwd staan waar dagelijks een reeks optredens zullen plaatsvinden. Vanaf een groot en gezellig terras zal daar optimaal van genoten kunnen worden. Dagelijks zal een ander muzikaal thema de revue passeren. Zo staat de eerste dag in het teken van heerlijke klassiekers, als Helmond muzikaal mee terug in de tijd wordt genomen met de “Classic Disco Night”. Live acts, dj’s en bands zullen de tijd van weleer doen herleven. Maar, ook een familiedag, Pure Funk Night en Rock ’n Roll Tuesday staan op het programma.

Inspelend op het piratenfeest dat op woensdag zal plaatsvinden op de kermis wordt ook op het podium een heus piratenfestijn gevierd.

De drie horeca ondernemers, die zelf zeer kermisminded zijn, zien hun bijdrage helemaal zitten. Zij runnen allen vanuit eigen visie en op geheel eigen wijze hun zaak maar begrijpen als geen ander dat vanuit samenwerken tot hele mooie dingen gekomen kan worden. Zij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het live podium op de kop van de Markt een groot succes zal worden, hetgeen continuïteit van het evenement voor de komende jaren zou kunnen inhouden. U bent van harte welkom.

IMG_9756-LQ

The Tower vijf dagen op zomerkermis in Helmond

The Tower in HelmondDe spectaculaire attractie ‘The Tower’, met 90 meter de hoogste attractie van Nederland, komt vijf van de zeven dagen naar de Helmondse Zomerkermis. De attractie is van vrijdagmiddag 10 juli 13.00 uur tot en met woensdagnacht 15 juli 01.00 uur in gebruik. De attractie staat eerst op de kermis in Best en daarna op de kermis in Tilburg. De organisatie van de Helmondse zomerkermis is erin geslaagd om deze topattractie daar tussenin voor vijf dagen naar Helmond te halen.

The Tower is een 90 meter hoge toren, die uniek is in zijn soort. Het draaiende effect en de vrije val leveren beslist een zeer speciale ervaring op. Maar naast de Tower komen er veel meer spectaculaire attracties naar Helmond. Ook de InversionXXL zal een echte blikvanger zijn en voor het nodige spektakel zorgen. Dit geldt ook voor de BoosterMaxx, Bungee, Supermouse en Jumper. Stuk voor stuk attracties waar een echte kermisliefhebber toch een keer in moet zijn geweest.

Een compleet overzicht van alle attracties en het programma van de kermis vind je elders in deze kermiskrant of op www.helmondkermis.nl. Op facebook.com/gemhelmond is een spectaculair filmpje te zien van The Tower.

•••••••••••••••••••••••••••••

kermishelmond.nl-orange

Interview Familie van Hout

Oost west thuis best

Babysport-van-Hout

Babysport van fam. van Hout

In ons land zijn Apeldoorn en Bergen op Zoom plaatsen waar veel kermisex- ploitanten vandaan komen. Maar ook in veel andere plaatsen wonen exploi- tanten, zo ook in ons eigen Helmond. De familie van Hout is zo’n familie en voor velen van u goede bekenden. Broers Harrie en Karel verschijnen met hun draaimolen en vliegtuigmolen al vele jaren achtereen op onze kermis. U heeft ze vast wel eens gezien. Maar, de familie van Hout reist al meerdere generaties met attracties op de Nederlandse kermissen.

Familiebezit-molen-komt-uit-1935

Echt familiebezit, deze draaimolen uit 1935

Zo exploiteerde de opa van Karel en Harrie een cakewalk. U weet wel, de zaak met van die wiebelbruggen, lopende banden en roltrappen. Hun vader ver- scheen met een autoscooter, snelheids- molen, enkele gokzaken en een draai- molen op kermissen. Het is de draaimolen waarmee Karel ook nu nog reist en gezien kan worden als een echt familiebezit. De molen stamt uit 1935.

Zowel de opa als de vader van beide broers stonden niet altijd in Helmond met hun attracties maar waren toch wel vaak op tenminste één van de twee kermissen te vinden die Helmond jaarlijks kende. Ook toen stond de kermis in het centrum opgesteld maar anders dan nu het geval is vierde Helmond kermis in de zomer en het najaar. Een voorjaarseditie bestond niet.

 

mini-cars-van-broer-Frans

Mini Cars van broer Frans.

Karel ie momenteel 56 jaar jong en heeft vier broers. Twee ervan besloten ook de kermis op te gaan. Maar, al zeker twintig jaar geleden hield broer Frans het voor gezien en stopt met de exploitatie van zijn mini-cars.

Hout,-Karel-van-2

Karel van Hout

In hun kinderjaren helpen Karel en Harrie hun vader dikwijls. Van hem leren zij de kneep- jes van het vak. Het is 1981 als Karel besluit als zelfstandig ondernemer te gaan reizen met een draaimolen. Dat doet hij samen met zijn vrouw Mirna, die hij ontmoette in een café in Helmond. Dat gebeurde in een winterperiode want alleen dan was er tijd voor enige ontspanning.

Babyflug-van-Hout

Babyflug

Ook voor Karel is het aanvankelijk geen vanzelfsprekendheid dat de draaimolen op de Helmondse kermis stond maar, als het even kan is ie van de partij. Tegen- woordig is de molen wél alle jaren op de kermis te vinden.

Het is 1991 als er uitbreiding van de bedrijfsvoering plaats heeft middels de aanschaf van een vliegtuigmolen. Ook deze attractie, “de Babyflug”, is tegen-
woordig steevast op de Helmondse
kermis te vinden.

In 2001 wordt de draaimolen een aantal malen opgebouwd in Circus Renz. Het toeval wil dat Milko Steyvers, Directeur van en clown in Circus Renz, de buurman van Karel is. Ze kunnen samen goed door een deur en Milko geeft aan dat een draaimolen een leuke extra is voor het publiek. Het idee werkt en nadat de draaimolen aanvan- kelijk alleen in het winterseizoen wordt opgebouwd in de grote(re) plaatsen komen daar langzaamaan steeds meer plaatsen bij.

Dat heeft echter gevolgen voor het kermisseizoen. Je kunt maar op een plaats tegelijk zijn en daarom wordt in 2004 een tweede draaimolen aangeschaft. Een zogenaamde Babysport.

Met deze draaimolen wordt vanaf dan met het circus meegereisd terwijl de andere draaimolen het kermisseizoen kan meemaken. Ondertussen hebben zoon Karel Jr. en dochter Nathalie, de kinderen van Karel en Mirna, een groot deel van de bedrijfsvoering voor hun rekening genomen. Karel heeft daarom een baan geaccepteerd bij circus Renz als plaatsmeester. Daarnaast pleegt Karel ook frequent wagenonderhoud.

De-draaimolen-in-de-70er-jaren-

Draaimolen in de 70’er jaren

De broer van Karel, Harrie van Hout, is met 67 jaar een stukje ouder. Ook hij is kermisexploitant in hart en nieren en heeft meerdere attracties gehad. Samen met zijn vrouw Thea, die eveneens uit Helmond komt, reizen ze al sinds 1972 op de Nederlandse kermissen.

 

Hout,-Harrie-van-5-november

Harrie van Hout

Aanvankelijk met een Balco Rotor, gevolgd door een lijntrekwagen (touwtje trekken). Ook deze wordt weer verkocht om vervolgens met een snelheidsmolen onvervalst spektakel te brengen. Maar, ook aan de kleintjes wordt gedacht als in 1978 met een kiddy ride wordt gekomen. Deze zaak heeft vele malen in Helmond gestaan. Een jaar of acht geleden wordt vervolgens een draaimolen gekocht. Geplaatst onder een afdak is ook deze zaak een vast gezicht op de Helmondse kermis.

In de winterperiode zijn Harrie en Thea met hun versgebakken oliebollen te vinden op de Markt, in het centrum van Helmond. Daar staan ze al tientallen jaren. Fijnproevers weten wel raad met de lekkernijen, de bollen zijn alom geprezen. De kreet: oliebollen, warm of koud, eet je bij van Hout, is daarom niet uit de lucht gegrepen.

Harrie en Thea hebben een zoon en dochter. De zoon bakt de laatste jaren oliebollen terwijl dochter Peggy samen met haar man Klaas al meerdere attracties hebben gehad. De trampoline is er daar een van en is alle jaren op de Helmondse kermis te vinden.

Draaimolen-anno-nu

Draaimolen anno nu

De laatste jaren wordt wat rustiger aan gedaan. Harrie heeft dan wat meer tijd voor zijn grote hobby: motoren. Helaas slaat dit jaar het noodlot toe. Harrie wordt getroffen door een herseninfarct aan de linkerzijde. Daarvan is hij nu herstellende.

Karel en Harrie hebben al veel van de wereld gezien maar van een plaats als Helmond is er geen tweede. Ze zijn er dan ook graag. Voor beiden lijkt het spreekwoord “Oost west, thuis best” ze daarom op het lijf geschreven.

Interview Hans van Tol

Hans-van-Tol

Hans van Tol

Hans van Tol
“in Helmond voel ik mij helemaal thuis”

•••

Twee maal per jaar viert Helmond haar kermis en twee maal per jaar is Hans van Tol van de partij. Zijn attractie, de Turbo Polyp, is geliefd bij jong en oud. Hans heeft een speciale band met Helmond. In het gesprek dat wij met hem hebben neemt hij ons mee terug in de tijd en legt hij ons graag uit waarom er voor Helmond een warm plekje in zijn hart is.

Niet meteen met de kermis groot- gebracht, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Zijn ouders reizen maar enkele jaren op de kermis met een schuivenspel. Hans pikt zelf de (kermis)draad weer op.

Al jong op eigen benen

Al op jonge leeftijd heeft Hans de smaak te pakken. Hij is 14 jaar als hij als kleine zelfstandige op pad gaat met een lijntrekwagentje (touwtje trekken). Daarmee is hij op enkele kleine kermissen te vinden die zijn oma organiseert. Waddinxveen, Bussum, Leimuiden, Valkenburg en meer, hij is steeds van de partij. Hans is handig, van zijn oma mag hij daarom ook een reeks andere werkzaamheden verrichten.

 

Op 17 jarige leeftijd ontmoet hij Brenda Kulpe op de kermis in Oosterhout. Er gaat een jaar overheen als hij met de Ben Hur (swingmill) op de kermis in Hengelo staat en haar weer treft. Daar slaat de vlam in de pan slaat; Hans is verliefd. Zo verliefd dat een huwelijk volgt en 2 liefdeskinderen worden geboren; Francis en Hans.

IMG_8507-LQ

Turbo Polyp

Samenwerking

Hans is 24 jaar als hij eigenaar wordt van de Turbo Polyp, die hij overneemt van zijn oom. Daar is hij blij mee, er heeft namelijk altijd al een polyp in de familie gezeten. Zijn oom, Tommy Boesveld, had notabene de eerste polyp van Neder- land.

Het ondernemen zit Hans in het bloed en leidt vanaf dan ook tot samenwerkingen. Met “ome” Tommy Sr. en diens zoon Tommy Jr. reizen ze twee seizoenen met een achtbaan. Eén seizoen in Nederland en één seizoen in Ierland. Daarna wordt de attractie verkocht aan een Griekse ondernemer.

Pirates Adventure

Pirates Adventure

Pirates adventures is het volgende project dat gezamenlijk wordt gereali- seerd. Ze laten het, geheel naar eigen idee en inzicht, nieuw maken in Duitsland.

Maar dan krijgt het verhaal een onverwachte wending; Tommy SR ontvangt slecht nieuws. Een spierziekte wordt geconstateerd. Het nieuws leidt tot de verkoop van de zaak die vandaag de dag nog altijd en in originele staat, reist in Duitsland.

 

Ondertussen reist Hans in eigen land met de Turbo Polyp en geniet daarmee veel aanzien.

Brand

Het is begin februari 2009 als brand uitbreekt en een deel van zijn Turbo Polyp verloren gaat. Hans is strijdbaar en niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. Alles wordt op alles gezet om gewoon open te kunnen gaan. Daarvoor worden 20 gondels in Duitsland gekocht en omgebouwd en 5 gondels geleend van bevriend exploitant Lauwers uit België.

IMG_2009-LQ

Nieuwe gondels

Hans wil gewoon voldoen aan zijn verplichtingen en moet en zal op zijn eerste kermis van het nieuwe seizoen verschijnen. En daar slaagt hij wonderwel in als 7 weken later, op 27 maart, op de voorjaarskermis van Helmond de Turbo polyp als vanzelfsprekend weer zijn rondjes draait.

Gedurende het jaar ontstaat het plan om in het er op volgende winterseizoen een geheel nieuw type gondel te realiseren. Vernieuwend en toch passend bij de stijl en het robuuste gevoel dat de zaak uitstraalt. Het resultaat overtreft de stoutste verwachtingen. De première belevend in Helmond vind het publiek de nieuwe gondels prachtig. Ze zijn een groot succes. Ook nu nog zijn ze mede bepalend voor de unieke uitstraling van de zaak en beleving van de rit.

In datzelfde jaar wordt ook de Showtime, een enorme slingerarm, aangeschaft. Uiteindelijk wordt er twee seizoenen lang kermissen mee bezocht. Daarna gaat de attractie naar het Verenigd Koninkrijk waar exploitant Mannings er mee op reis gaat.

 

Band met Helmond

De speciale band die Hans met Helmond heeft gekregen, is eigenlijk te danken aan zijn oom, Tommy Boesveld. Ook hij kwam altijd in Helmond waar Hans, gedurende de vakanties, al van kinds af aan kwam logeren. Op zijn 14e runt Hans zelfs al de lijntrek van zijn oma.

Door het contact met Ron Bussink en Duitse kermisondernemer Oscar Bruch, wordt ook met de Para Tower in Helmond verschenen.

Door de jaren heen krijgt Hans steeds beter contact met Kees Snijders die dan marktmeester is. Dat leidt tot een jaarlijkse terugkeer van Hans naar Helmond, ongeacht met welke zaak. Ook met marktmeester Toon van de Kerkhof kan hij het goed vinden. Ook met hem ontstaat een speciale band en wordt Hans betrokken bij bepaalde aspecten rondom de kermis. Zo maakt hij ook nu nog deel uit van de reclamecommissie met de intentie de kermis weer terug te krijgen op het hoge niveau van weleer.

IMG_4863-LQ

 

Turbo-polyp-van-tol-3

Welkom

Helmond heeft echt kermispubliek, ze houden van gezelligheid en doen dat graag buitenshuis. De mensen geven hem het gevoel welkom te zijn. Ze voelen zich betrokken bij de kermis, volgen de ontwikkelingen kritisch en schuwen niet om dat ook uit te spreken.

Voor Helmond geldt dat er rust moet komen. De kermis moet niet steeds opnieuw verhuizen. Het steeds opnieuw veranderen is niet goed voor een kermis. Het publiek moet vertrouwd raken met waar ze haar kermis kan vinden. Er moet weer een band ontstaan.

De gemeente geeft Hans graag een compliment. Zij maken zich altijd hard voor de leefbaarheid van de exploitant. Zo is er op zeer korte afstand een prima woonwagenlocatie en zijn er altijd goede benodigde voorzieningen. Je krijgt het gevoel welkom te zijn waarbij het leefcomfort, net als de kwaliteit van de kermis, voor de gemeente een uiterst serieuze zaak is.

» Testgezinnen voor beoordelen zomerkermis Helmond zijn bekend

•••

De families Otten (3 kinderen), Mikkers (3 kinderen) en De Leeuw (5 kinderen) zijn bij loting uitgekozen om als testgezin te fungeren bij de Helmondse zomerkermis. De drie testgezinnen mogen op zondagmiddag 12 juli tussen 13.00 en 18.00 uur alle vermaakzaken, oefeningsspelen, kinder- en familieattracties en eet- en verkoopzaken op de kermis gratis testen en beoordelen.

Uiteindelijk levert de beoordeling een winnende attractie of zaak op in elke categorie. De prijzen aan de betreffende kermisex- ploitanten worden op maandag 13 juli uitgereikt. Ruim 200 mensen hadden zich aangemeld om als testgezin te fungeren. Uit deze ruim 200 aanmeldingen zijn de drie winnaars geloot.

•••••••••••••••••••••••••••••

Terugblik voorjaarskermis Helmond 2015

» Poffertjes
volgens traditioneel recept

Beekvelt-PoffertjesBeekvelt bakt ze
Al 150 jaar «

Kermis is het feest van kleur, lichtjes en geluid. Maar ook het feest van spanning, sensatie en genieten van typische kermislekkernijen. Voor menigeen is het bezoek aan de poffertjeskraam daarbij een hoogte- punt want, poffertjes eten op de kermis is ook nu nog een niet weg te denken oud-Hollandse traditie.

Annemarie en Francois Beekvelt

Annemarie en François Pieters-Beekvelt

Op de kermis in Helmond zijn François en Annemarie Pieters-Beekvelt in de laatste jaren de brengers van dit overheerlijke “kermisgebak”, maar de familie bakt ze al 150 jaar “lekker bruin”. 2015 is daarom een memorabel jaar.

IMG_3282-LQ
Als wij ons mel- den voor een ge- sprek worden wij bijzonder gastvrij ontvangen. Het is prachtig weer en daarom besluiten we het terras te verkiezen. Daar is het zo vroeg in de middag al flink druk. Gezellig geroezemoes van de gesprekken die gevoerd worden, wordt aangevuld met een mix aan geluiden die een kermis nu eenmaal voortbrengt. Bezoekers kijken genietend om zich heen. Ze lijken zich thuis te voelen op het terras waar de lucht van vers gebakken poffertjes een hypnotiserende uitwerking heeft. Dat men er even op moet wachten, terwijl ze vers voor hen gebakken worden, is daarmee rijkelijk vergoed.

Kraam rond 1900De poffertjesbakker verstaat zijn vak. In razendsnel tempo keert hij de poffertjes in de pan. Als we vragen naar het recept vangen we bot. De poffertjes worden bereid volgens traditioneel en goed geheim gehouden recept. Dat laatste wordt extra benadrukt. De boodschap is duidelijk en leggen ons er bij neer. “Ontwikkeld door de familie van mijn schoonvader, wordt al sinds 1865 een top product gebakken”, zo laat Francois weten.

aaWerden ze vroeger voornamelijk naturel gegeten, tegenwoordig bestaan vele varianten; Poffertjes met aardbeien en slagroom staat daarbij met stip op nummer 1 maar ook poffertjes met banaan of likeur zijn favoriet. In de kraam van Francois en Annemarie staan ze allemaal op het menu. Voor de kleintjes is er een kindermenu-box; heerlijke poffertjes, drinken om de dorst te lessen en als extra ook nog een verrassing.

Trots vertelt Annemarie dat de familie Beekvelt al bijna zes generaties lang op kermissen is te vinden. Met poffertjes maar ook met oliebollen en wafelkramen. Daarnaast bezoeken ze ook een aantal evenementen. Al 150 jaar lang, het is met recht een traditie.

Tinus en Ank Beekvelt

Tinus en Ank Beekvelt

Zelf reizen ze zo’n 20 jaar met hun huidige poffertjeskraam. Beiden zijn er trots op onderdeel uit te mogen maken van het familiebedrijf. Ze doen dat passioneel en hebben dat niet van een vreemde. Vader Tinus Beekvelt is een man die ze deze eigenschap heeft meegegeven. Zijn liefde voor het vak heeft ook bezit van hen genomen.

Francois en Annemarie zijn graag geziene gasten en bezoeken veel vaste kermissen. Dat is door de jaren heen steeds opnieuw weer een beetje thuiskomen. Ook in Helmond komen wij weer thuis, straalt Annemarie. Vrolijke gezichten en blije mensen. Met een aantal van hen bouw je een band op. Velen keren jaarlijks bij je terug. Dat is fijn en bevestigd dat men tevreden is en het naar de zin heeft bij je. Daar doe je het voor. Poffertjes eten is een geniet moment. De klant zien smullen, het is niet alleen voor hen maar ook voor ons steeds opnieuw een feest.

Kermis Helmond goes sky high!

» Hoe hoger hoe gekker

•••

Ooit begonnen als feestdag rondom de kerk evolueerde de kerkemis (want zo heette het vroeger) in een aantal eeuwen naar het feest van lichtjes, geluid en, vooral in de laatste decennia, van snelheid en hoogte.

1

Stoomcarrousel

Helmond liep mee in de pas. Ook hier veranderde de kermis van gezicht en werd de tijd van kolossale stoom- carrousels verdreven door nieuwere en steeds spectaculairdere vormen van vermaak. Aanvankelijk blijven attracties vooral nog aan de grond om meer en meer snelheid te bereiken. In de jaren 60 en zeventig volgen de ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. De Hully Gully, Calypso en Swing Mill zijn de top vermaak attracties van dat moment maar ook zij gaan niet overtuigend de hoogte in.

2 Calypso

Calypso

Hully Gully

Hully Gully

 

4

Enterprise

Dat veranderd pas echt als er attracties verschijnen die verticale draaibewe- gingen maken. De Enterprise is daarom een regelrechte hit en is ook in Helmond meermalen op de kermis verschenen. Er reisden meerdere exemplaren van in ons land maar, net als gedacht werd dat het niet veel gekker kon, verschijnen al weer nieuwe en nog spectaculairdere attracties.

Zeppelin

Zeppelin

Een Subliem uitzicht biedend is de Zeppelin het nieuwste van het nieuwste op de kermis. In 1975 verschijnt exploitant Otterloo er mee in Helmond en is ze het lieverdje bij het publiek.

De kolossale mast maakt indruk maar, het gemis aan snelheid maakt dat behoudens een mooi uitzicht, de beleving verder nogal tegenvalt.

Ranger

Ranger

De zaak kent daarom ook maar enkele jaren van succes en wordt al snel weer ingehaald door een compleet nieuwe generatie van kermisvermaak. De Ranger beleefd haar première op de Zaanenlaan kermis in Haarlem en zet een compleet nieuwe trend. Hoog en snel, dat moet het zijn.

Vele varianten pogen mee te liften op de hype en dat lukt ze best goed. Maar grenzen zijn er om verlegd te worden. Ook in Helmond veranderd de skyline jaarlijks en dan vooral om nog hoger te worden.

Dubbele versie van de Ranger

Dubbele versie van de Ranger

Vanaf de 80er jaren gaat dat in rap tempo verder. Met de Tornado verschijnt een “dubbele versie” van de Ranger maar wordt nog altijd in betrekkelijk veilig voelende kooiconstructies gezeten en kan de gondel verder ook niet meer dan mee over de kop bewegen. Gezocht wordt naar nieuwe manieren om op grote hoogte meer spanning te genereren.

Condor

Condor

De Evolution is zo’n zaak maar heeft verder betrekkelijk weinig spanning door het gemis aan snelheid. De Condor probeert via een soort van wiel van gondeltjes meer dimensie in de beleving te bieden. De gondeltjes “hangen” en zijn in staan om te schommelen. Toch is ook hier de snelheid niet overtuigend genoeg.

Booster-Maxxx

Booster Maxxx

Een nieuwe doorbraak vindt plaats als de Booster als sensationeel nieuwe zaak de passagiers door het luchtruim laat zweven terwijl schouder aan schouder wordt gezeten en ook de gondel apart kan roteren. De eerste exemplaren met een hoogte van ongeveer 40 meter. De “Maxxx” versies krikken de hoogte van deze attracties op naar 55 meter hoogte. Ook deze attractie staat geregeld op de Helmondse kermis en wist dit voorjaar nog een blikvanger te zijn.

 

Grenzen zijn er om verlegd te worden en als de techniek dat toestaat is het slechts een kwestie van tijd als, in navolging van onze oosterburen, er ook op de Nederlandse kermissen een Freefall Tower verschijnt die de beangstigende hoogte heeft van 90 meter. De première belevend op de kermis in Weert in het najaar van 2014 is Helmond trots deze kolossale eye catcher ook op de zomerkermis in haar stad te mogen begroeten. Niet eerder heeft een attractie van deze omvang in ons centrum gestaan.

Houdt u van hoogte, een fenomenaal uitzicht en een gezonde portie spanning, dan is een ritje meemaken in deze zaak geen overdenking maar een verplichting.

kermishelmond.nl-orange

Kermiskranten archief:

 

Deze kermiskrant is ontwikkeld in opdracht van:

Gemeente Helmond


Logo-Gemeente-Helmond

 

Realisatie door:

Frank Veldkamp Fair Design
Groot Creatieve Media


Logo-Frank-Veldkamp-Fair-Design


Logo-Justin-Groot-Creatieve-Media

 

Meer info:

www.onlinekermiskrant.nl